Alles wat je moet weten over fungal acne: de boosdoener achter die kleine, jeukende bultjes
Heb je last van kleine puistjes en een onrustige huid die maar niet weggaat, vooral op je voorhoofd of langs de haargrens? Grote kans dat je geen gewone acne hebt, maar fungal acne. Deze hardnekkige huidaandoening wordt veroorzaakt door een overmatige groei van gist, die zorgen voor dat haarzakjes ontstoken raken, en vraagt om een andere aanpak dan normale puistjes. In deze blog leggen we je alles uit: van symptomen tot behandeling.
Wat is fungal acne precies?
Fungal acne, ook wel malassezia folliculitis of pityrosporum folliculitis, is geen “echte” acne. In tegenstelling tot gewone acne, die veroorzaakt wordt door bacteriën, ontstaat fungal acne door een overmatige groei van gist – een micro-organisme dat van nature op je huid voorkomt. Wanneer de balans verstoord raakt, kunnen haarzakjes ontstoken raken door dode huidcellen, wat leidt tot vervelende puistjes, bultjes en jeuk.
Hoe herken je fungal acne?
Fungal acne, ook wel bekend als Malassezia folliculitis, wordt vaak verward met acne, maar er zijn verschillen:
Kleine puistjes of harde bultjes, vaak allemaal even groot:
In tegenstelling tot normale puisten, zijn deze bultjes meestal even groot van formaat en liggen ze in groepjes bij elkaar. Ze lijken op het eerste gezicht op acne, maar reageren niet goed op standaard acnebehandelingen - vaak maken deze de klachten zelfs erger.
Jeuk of een branderig gevoel
Dit is een belangrijk verschil: acne kan vaak pijnlijk zijn, maar fungal acne geeft meestal een jeukend of branderig gevoel, vooral bij zweten of warmte.
Typische plekken zoals het voorhoofd, langs de haargrens, kaaklijn, borst of rug
Deze huidgebieden zijn vaak vetter en kunnen sneller warm worden, waardoor er een warm en vochtig klimaat ontstaat waar de gist Malassezia furfur beter kan groeien.
Geen mee-eters, zoals bij acne
Een duidelijk verschil: bij fungal acne zie je geen typische mee-eters, omdat het geen verstopte poriën betreft, maar ontstekingen van de haarzakjes veroorzaakt door gist.
Waarom krijg je fungal acne?
Er zijn verschillende uitlokkende factoren die de groei van malassezia furfur, oftewel fungal acne, kunnen stimuleren:
-
Een vette huid, waarbij talg zich ophoopt in de poriën
-
Gebruik van vette crèmes of afsluitende producten
-
Wonen of sporten in een warm en vochtig klimaat
-
Draag je vaak afsluitende kleding? Ook dat vergroot het risico
-
Een verlaagde weerstand of verminderde weerstand maakt je huid gevoeliger
Daarnaast spelen dode huidcellen en overtollig vuil een rol. De huidcellen zorgen ervoor dat de haarzakjes ontstoken raken, waardoor gistpuistjes ontstaan.
Hoe behandel je fungal acne?
Het behandelen van fungal acne - ook wel malassezia folliculitis of pityrosporum folliculitis genoemd - vraagt om een andere methode dan je misschien gewend bent bij gewone acne. Deze specifieke soort bultjes worden veroorzaakt door een overmatige groei van de gist, en dat vereist het gebruik van de juiste producten. De puistjes van fungal acne worden vaak langs de haargrens, op het voorhoofd, de kaaklijn of de borst gezien en zijn te herkennen aan kleine pukkeltjes, rode bultjes, harde bultjes of vervelende puistjes die jeuken en vaak niet reageren op behandeling voor normale acne.
1. Reinig je huid dagelijks goed met een milde cleanser
Een zachte reiniging verwijdert dode huidcellen, overtollig vuil en talg zonder je huid te irriteren of de huidbarrière te beschadigen. Denk aan de Biomaris – Cleansing Gel Sensitive, een milde cleanser die zowel make-up en onzuiverheden verwijdert en de huid kalmeert. Dit is ideaal voor huid die gevoelig is voor fungal acne.
2. Gebruik regelmatig een anti-roos shampoo als gist dodend middel
Shampoos met actieve ingrediënten zoals ketoconazol of zinkpyrithion werken als een gist dodende behandeling. Hoewel specifieke anti-roos shampoos niet vermeld staan op Beautywinkel.nl, kan jojoba olie helpen bij het bevorderen van een gezonde hoofdhuid en het verminderen van roos. Zorg ervoor dat de shampoo geschikt is voor de huid op je borst, kaaklijn of andere gebieden waar fungal acne kan ontstaan.
3. Vermijd vette producten en afsluitende crèmes
Wanneer je last hebt van fungal acne, is het belangrijk om vette- en afsluitende producten volledig te vermijden. Deze producten kunnen er namelijk voor zorgen dat de gistgroei erger wordt. Gebruik luchtige, niet-comedogene verzorgingsproducten die de huid gehydrateerd houden zonder de haarzakjes te verstoppen. De Retinol - Vitamin C Daily Cleanser is een lichte reiniger die de huid revitaliseert zonder te verzwaren en helpt de huid te kalmeren.
4. Exfolieer regelmatig
Ingrediënten met een exfoliërende werking, zoals salicylzuur, kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en de poriën schoon te houden. De TEMT - Wash Away AHA Gel Cleanser bevat glycolzuur (AHA) en helpt bij het verwijderen van dode huidcellen, waardoor de huidtextuur verbetert. Ingrediënten zoals salicylzuur werken hierbij goed, vooral als je ook last hebt van puistjes naast de gistpuistjes en acne. Let op: bij periorale dermatitis, keratosis pilaris, of een verlaagde weerstand, kan te veel exfoliëren juist averechts werken.
5. Ondersteun de huid van binnenuit
Een verminderde weerstand of verlaagde weerstand kan bijdragen aan het ontstaan van de gistpuistjes behandelen - oftewel fungal acne. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en vermijd stress waar mogelijk. Zo ondersteun je het natuurlijke herstelproces van de huid en voorkom je dat de gistpuitjes komen door uitlokkende factoren.
Tips om fungal acne te voorkomen
1. Houd je huid dagelijks goed schoon, vooral na het zweten
Een goede reiniging van de huid is erg belangrijk, zeker als je snel zweet of in een vochtige omgeving bent. Kies voor een milde cleanser zonder afsluitende ingrediënten. Zo verwijder je overtollig vuil, talg en dode huidcellen die anders de haarzakjes kunnen verstoppen. Dat helpt om de overmatige gistgroei te voorkomen.
2. Gebruik producten met kalmerende ingrediënten
Voor een onrustige huid is het essentieel om te verzorgen met kalmerende ingrediënten, zoals groene thee-extract of niacinamide. Deze helpen de huid te kalmeren, de huid te hydrateren zonder de poriën te verstoppen. Probeer vette crèmes en afsluitende producten te vermijden, om zo de mogelijkheid tot overmatig gistgroei te voorkomen.
3. Douche na het sporten en vermijd afsluitende kleding
Zweet en hitte zorgt voor een verhoogd risico op dat haarzakjes ontstoken raken. Vooral tijdens sporten of in warm en vochtig klimaat is het belangrijk om meteen erna te douchen. Draag ademende kleding om broeien te voorkomen. Gebruik eventueel anti roos shampoo op je lichaam, of een ketoconazol crème - dit werkt als een gist dodend middel.
4. Let op bij make-up en speciale zalfjes
Er zijn verschillende producten die fungal acne kan verergeren. Denk aan bijvoorbeeld vette producten, afsluitende crèmes of speciale zalfjes die niet geschikt zijn voor huid die gevoelig is voor fungal acne. Check of de producten vrij zijn van esters en oliën die de gist Malassezia furfur verergeren. Let op: normale acne behandelingen werken vaak niet en kunnen de gistpuistjes erger maken.
5. Verwarring met andere huidproblemen
De soort bultjes bij fungal acne worden soms verward met gewone acne of zelfs keratosis pilaris. Heb je last van kleine puistjes, vooral langs de haargrens, op het eerste gezicht lijkend op mee eters of puistjes, maar die niet verdwijnen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met Malassezia folliculitis, oftewel fungal acne.
Wat als je fungal acne verwart met gewone acne?
Het is soms lastig om het verschil te zien tussen normale puisten en gistpuistjes, ook wel bekend als Malassezia folliculitis. Toch zijn er duidelijke aanwijzigingen die je kunnen helpen.
Let goed op de plek: gistpuistjes ontstaan vaak op het voorhoofd, langs de haargrens, de kaaklijn en zelfs op de borst. De puistjes komen sneller op in een warm en vochtig klimaat, in deze omgeving kan de gist Malassezia furfur namelijk sneller groeien.
Ook de grootte en vorm zijn belangrijk om op te letten: in tegenstelling tot gewone acne, bestaan fungal acne uitbraken uit kleine pukkeltjes of kleine puistjes die meestal allemaal even groot zijn. Ze jeuken en worden soms verward met keratosis pilaris of andere soort bultjes.
De puistjes reageren niet tot nauwelijks op standaard acnebehandelingen. Denk je dus dat je acne hebt, maar het wordt erger door vette crèmes, afsluitende crèmes of speciale zalfjes? Dan zou het zomaar eens om gistpuitjes en acne kunnen gaan. Ook een verminderde weerstand of verlaagde weerstand kunnen uitlokkende factoren zijn.
Heb je vooral een vette huid, last van jeuk en zie je deze klachten vooral bij het voorhoofd langs de haargrens? Dan is er een verhoogd risico op dat de gistpuistjes komen door een overmatige groei van gist in verstopte haarzakjes en dus fungal acne.
Twijfel je? Laat dan altijd een huidprofessional meekijken. Die kan het verschil zien en je adviseren over de juiste producten om je vervelende puistjes van fungal acne effectief te behandelen - zoals een anti roos shampoo, milde cleanser of zelfs een ketoconazol crème.
Laat je huid niet langer worstelen met vervelende puistjes, jeuk of bultjes.
Ontdek onze zorgvuldig geselecteerde huidverzorging die écht werkt bij fungal acne. Van milde cleansers tot effectieve reinigers met exfoliërende werking alles wat jouw huid nodig heeft vind je bij Beautywinkel.nl.